14 Mayıs 2013 Salı

Lokmacılar


                                                            
Manisa’da hemen her gün bir köşe başında lokma dökenleri görmek mümkün. Eskiden ustalar lokmaları kömür ateşinde dökerlermiş.Şimdi ise makineler ile bu işi yapıyorlar.
Vatandaşlar araba aldığında lokma döktürüyor, çocukları üniversiteyi kazandığında, bir işe yerleştiğinde, bir yakınını kaybettiği zaman kısaca İnsanlar,hayırlı işler için lokma döktürüyor.Manisa'da dışarıya çıkarken herkesin çantasında küçük bir poşet muhakkak oluyor.Lokmacılar ve hayrı yapanlaraz alırsanız kızıyorlar, tek keseyle kuyruktan çıkan çok nadir görülüyor.

Lokmacılarla 500 kişilik,1000 kişilik,2000 kişilik, artık kaç kişilik isterseniz, lokma döktürmek istiyorum, diye anlaşmanız  ve nerede döktürmek istediğinizi söylemeniz yeterli.



13 Mayıs 2013 Pazartesi

Cilveli Türk Kahvesi




Manisa'nin tarihi ver turistik mekanlarindan olan Yenihan'da kafe işletmeciliği yapan Tamer Cipiloğlu, cilveli kahveye sahip çıkıp yeniden canlandıran kişi. Eski dönemlerde şehzadeler için de özel olarak hazırlanan bu kahve, asıl şöhretini gelinlik kızlarla edinmiş. Gelinlik kızlar eve gelen görücülere bu cilveli kahveyi hazırlarmış.

Cilveli kahve, sunumu ve tüketiliş şekliyle diğer kahvelerden ayrılıyor. Fincana dökülen bol köpüklü Türk kahvesinin üzerine çifte kavrulmuş, öğütülmüş badem ve iki çeşit baharattan oluşan karışım dökülüyor. Kahvenin yanında bir kaşık veriliyor. Kahve içilmeden önce bademler yeniyor. Ardından kahve içiliyor. Köpükle badem ezmesinin karışımı özel bir tat oluşturuyor. Dövülmüş bademin kahvenin dibine çökmemesi için mutlaka çifte kavrulmuş olması gerekiyor.

Kahve'nin tadı ile ilgili benim fikrimi soracak olursanız , benim damak tadıma pek uymadı.Ne yeniliyor,ne içiliyor. Tabi hala bu kahvenin tiryakileri var. 

Manisa'ya yolunuz düşerse Yeni Han'da bulunan Han Cafe'de denemenizi öneririm.



Adres: 1. Anafartalar Mah. Gazi Osman Paşa Cad.
             (Yenihan) Merkez, Manisa